Sivut

lauantai 27. lokakuuta 2012

Jouluruokailu nyyttärihengessä

Miten teidän perheessä / tuttavapiirissä vietetään jouluruokailua?
Jos kutsutte kylään / olette saaneet kutsun, voisiko ruokailua järjestää nyyttärihengessä?
Usein on tapana että kylään tulevat tuovat jotakin pientä, kuitenkin ruokailun järjestävä taho tai perhe omaa päävastuun kestityksistä. Miksei tehdä tänä vuonna suoraan niin että kulut tasan kaikkien osallistujien kesken? Ei välttämättä euromääräisesti tasan, mutta selkeästi niin että kaikki tuovat saman verran ruokia. Joku voi olla hyvä kotikaljan tekijä, toiselta luonnistuu laatikoiden teko, joku on miellään kinkunpaistaja, salaattipöytien tai jälkiruokien valmistaja jne.

Ruokailukokemuksen jakaminen säästää aikaa ja energiaa kun useampi osallistuu järjestelyihin. Kun jouluateria luodaan yhdessä, muodostuu myös arvostus koko ateriaa kohtaan, myös niitä ruokia ja juomia, jotka muut ovat tuoneet.

Tietenkin on niitä jotka välttämättä haluavat järjestää isot aterioinnit ihan itse. Ei se ole keneltäkään pois, mutta faktahan on se että moni (yleensä) kotiäiti stressaa valtavasti ruokien valmistamisen aikataulutuksesta kaiken muun hässäkän keskellä.

Yksinasuvat, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat jne. pääsevät nauttimaan kokonaisvaltaisista jouluaterioista mahdollisesti parhaimmin osallistumalla jonkun järjestön tai ravintolan jouluaterialle. Jos yksi ihminen valmistaa kokonaisen aterian, tulee se maksamaan valtavasti. Tulisiko kaikki ylijäävä ruoka syötyä vai menisikö se roskakoriin? Nauttisitko ennemmin siististä keittiöstä vai tiskivuoresta ja jätepaljoudesta? Joulupöytä voi toki maksaa ravintoloissakin enemmän kuin "peruspäivällinen", mutta siinä on toki puolensa..

Jouluopas haluaa esitellä ja ehdottaa vaihtoehtoisia, säästäväisiä vinkkejä ja keinoja mielekkäämmän joulukokemuksen onnistumiseksi. Säästäväinen voi tarkoittaa taloudellista säästöä, mutta myös mielen tason säästäväisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti